Ja, vad är lyx egentligen? Kanske att ha ett hem som har fräsch luft som inte luktar illa? Dessvärre gör ju flera hem det. Luktar illa alltså. Men som tur är går det att göra mycket åt.
Har du dålig luft hemma är det dags att göra något åt det. Med en ozongenerator får du bort all dålig lukt direkt, var den än härstammar ifrån. Det kan vara allt från impregnering som har börjat brytas ned som gör att det sprids mögelluktande kloranisoler till att det är faktiskt mögel någonstans i huset, eller fuktskador och rökskador. Det behöver nämligen inte lukta illa i ditt hus, det går att göra mycket åt det och det går både snabbt och enkelt.
Dålig inomhusluft ger problem för många
I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om hur många som har dålig inomhusluft hemma får problem med luftvägarna. Det visar sig också att fukt- och mögelskador är ett stort problem i Finland där nästan vart tionde hem är drabbat av omfattande fuktskador. Även skolor och daghem. Samtidigt som det finns fukt- och mögelskador förekommer det ofta andra problem med inomhusluften så som bristfällig ventilation, torr luft och för hög inomhustemperatur. Allt detta kan alltså förvärra problemen för de som lider av olika symptom i luftvägarna. Det är med andra ord viktigt att åtgärda fuktskador direkt när de upptäcks och givetvis hindra dem från att uppstå.
Även svenska bostäder har allt för dålig luft enligt en artikel i Sveriges Radio:
Dålig inomhusluft kan leda till trötthet, allergier och mögliga bostäder. Det är något som kan ha negativ inverkan på levnadsstandarden. När luftkvaliteten försämras sjunker syrehalten i luften och vi mår sämre.
Till exempel är det riktigt illa med ventilationen om dimman på spegeln är kvar en halvtimme efter en dusch eller ett bad. Då bör du verkligen göra något åt det innan du får mögel- eller fuktskador. Enligt Folkhälsomyndigheten har hela hälften av svenska bostäder dålig ventilation, alltså sämre än vad som är rekommenderat. Det är även alldeles för få kontroller av luften hemma, något som egentligen bör ske regelbundet. Trots detta faktum är det alldeles för få som gör något åt det eller har koll på luftkvaliteten.
Farlig inomhusluft i många av världens hem
Det är inte bara svensk och finsk inomhusluft som orsakar symptom hos folk. Ännu värre är det i storstäder på vissa platser i Asien och Afrika. Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns det hälsofarliga nivåer av föroreningar både utomhus och i hemmen i mer än 4300 städer, i hela 108 länder runt om i världen. Enligt samma rapport andas mer än 90 procent av människorna i världen in för höga nivåer av luftföroreningar, något som sedan orsakar dödsfall. Små luftpartiklar kan nämligen orsaka sjukdomar som stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer och lunginflammation. Över tre miljarder människor andas dessutom fortfarande dödlig rök när de lagar mat och värmer sig i sina hem, något som tros leda till 3,8 miljoner dödsfall varje år. Samtidigt tror man att det finns ett stort mörkertal eftersom det bara är 8 av 47 länder i Afrika som har lämnat information om luftkvaliteten